И Левски ли играе в Самоков?

Всичко за Българския шампионат и Купата на България - програми, резултати и новини!

Moderator: Модератори - БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛ

И Левски ли играе в Самоков?

Postby GerenaMan » Thu Nov 02, 2006 11:46 am

Поставям темата в "Български шампионат", защото темата е именно за това.
Авторът на темата е westham.

Наслаждавайте се на истината!

И Левски ли играе в Самоков?

Или един опит за въображаем репортаж на немски журналист

Левски заслужава да играе в Шампионска лига. Това чухме онзи ден от щаба на Вердер при пристигането на немците в София. Дали това е от куртоазия или демонтрация на добър тон, гостите от Бремен сами си знаят. Чудно ми е обаче защо човек от клуба не дойде ден по-рано, за да види в каква среда се роди българският представител в лигата. И как въпреки първенството на България все пак страната ни има отбор, който попадна при големите европейски тимове. Или пък един немски журналист да бе отишъл на един от понеделнишките мачове да види що е то български клубен футбол, да се сблъска с нашенските нрави. Представяте ли си в немския печат какъв репортаж щеше да се появи от мача Рилски спортист – Вихрен. Затова ще се опитам да влезна под кожата на пратеник примерно на “Бремен мюзик алемайне цайтунг”.

Пристигам в понеделник сутрин в България, където ме чака един познат колега (Георги) и още на летището разбирам, че в този ден има четири мача от елитната група. Двубоите са насрочени за след уикенда поради втори тур на президентските избори. Питам къде е най-близкия мач, а Георги с една особена гримаса ми съобщава Самоков. Хайде по-добре до Пловдив, пътят до там е по-добър, казва ми той. На мен обаче ми хареса дестинацията Самоков, не знам защо. Рилски спортист ми звучеше по-екзотично и държах на избора си.
Българският колега обяснява, че по-трудното е да се измъкнем от София, защото голяма част от пътните артерии са в процес на козметичен или основен ремонт. Задръстванията наистина си ги бива, а шофьорите са меко казано невъзпитани. Видях това, което бях чувал. В България има повече луксозни и нови коли, отколкото е в Германия. Браво! Нека хората покажат на целия Европейски съюз способността си да се сдобиват с лъскави лимузини.
Пристигаме в Самоков и поне отдалеч си личи, че стадиона е строен отдавна. Ако не са пъстрите седалки бих си помислил, че колегата си прави майтап с мен и ми показва тренировъчно игрище на местния аматьорски тим, съставен от работници в близката фабрика.
Пред централния вход паркират последни модели мерцедеси, от които слизат президентите на двата отбора и техни сподвижници, част от които са със слушалки в ушите и гледат неприветливо. Питам колегата къде е входа за журналисти, а той се смее. Впоследствие разбрах, че няма обособен пресцентър, както и зона за представителите на медиите на трибуната. Чудя се къде българските колеги ще поставят своите лаптопи, но разбрах, че всички екстри са в сферата на добрите напразни пожелания.
На терена не се случва кой знае какво, но пък на трибуните е интересно. Разни хора подвикват постоянно и веднага разбрах как се псува на български в няколко варианта. Думата “съдията” бе най-често споменавана, това е рефера. На почивката пием чай с мен в импровизираното кафене.
В началото на второто полувреме българските колеги около мен нещо си шушукат притеснително. Нещо станало пред съдийската стая. След малко се разбира, че босът на домакините хванал за гушата съдията. Странна работа, а как така полицията не е реагирала. А защо съдията излиза изобщо за второто полувреме. След малко си отговарям на този въпрос. Реферът свири много въображаема дузпа за домакините. Гол! Около мен започват да хвърлят каскети във въздуха, чукат си петички, дъвките в устите им подскачат радостно, а на пейката на гостите се появява думата “съдията”. Леле, ами ако след мача и те го хванат за гушата... Треньорът на домакините пък е облечен в екипировка за скис фосфоресциращи цветова, въпреки че на близкия курорт Боровеч все още няма сняг.
Мачът свършва 1-0. Отиваме на пресконференция, която се провежда в импровицираното кафене. Двамата треньори момотят нещо, а до тях сяда един тип, който бил технически директор на гостите. Всяка негова втора дума е “съдията”. Разпален е много и аха пяна да му излезе от устата. Той е прекъснат от един друг подобен тип, но по-грамаден, който се появява зад гърба на репортерите. Обръща се към онзи на масата с “педераст. Ха-ха. Но как е възможно наличието на запалянковци в залата! Оказа се, че греша. Това е Галев, президентът на домакините. Онзи на масата обаче не се дава, обяснява, че не е педераст. “Ще те направя”, чувам зад себе си Галев.
След края на този секси диалог питам българския ми колега дали е сигурен, че сме на правилното място. Усъмних се, че сме на мач от четвърта дивизия. “Неее, това е нашата “А” група, грешка няма”, казва ми той.
Отвън между автобусите и автомобилите играчи, треньори и шефове дават интервюта. Познайте коя е най-употребяваната дума. Съдията, естествено. Босът на гостите от вихрен пък направо ме шашва. Обвинява президента на домакините, че продавал мачовете си на безценица. И той говори за съдията. Питам Георги колко струва един мач в България. Не получавам ясен отговор. А Левски също ли гостува на този стадион? Положителен отговор.
А как се казва горкият съдия? Ахмед Ахмед. Моля?! Ха-ха, симпатяга. Оказа се, че в България имало политик Кадир Кадир. А дали двамата се познават? Сигурно са се запознали на концерта на Дюран Дюран. Ако са го пропуснали, следващия е в швейцарския град Баден Баден. А представяте ли си ги на мач в Чили на Коло Коло. Сигурно закусват кус кус и после за свежест в устната кухина хапват бонбонки сен сен.
Сигурно има и други такива словосъчетания. Напускаме Самоков Самоков по посока София София. По пътя преглеждам записките в бележника си и смея. Ама лекичко само.
GerenaMan
 
Posts: 4091
Joined: Fri Jun 17, 2005 1:29 pm
Location: selo Pi4kofci, Dupni6ko

Postby SS LAZIO 1900 » Thu Nov 09, 2006 9:18 pm

Много е забавна тази статийка. И болезнено вярна :?
SS LAZIO 1900
 
Posts: 1486
Joined: Fri Aug 05, 2005 8:52 pm
Location: на кафево!

Postby Romina » Fri Nov 10, 2006 2:21 pm

за съжаление наистина това е част от българския шампионат... :roll:
Romina
 
Posts: 1342
Joined: Thu Jun 16, 2005 7:35 pm
Location: София

Postby Mashadar » Wed Nov 15, 2006 2:07 am

Мдаа с доста прискърбие признавам че в БГ футбола се прилага от 7-8 отбора.
Mashadar
 
Posts: 1434
Joined: Fri Jun 17, 2005 4:10 pm
Location: София

Postby GerenaMan » Fri Nov 17, 2006 12:48 pm

Абе да вземат да махнат последните 5-6-7-8 отбора, няма да сбъркат...
GerenaMan
 
Posts: 4091
Joined: Fri Jun 17, 2005 1:29 pm
Location: selo Pi4kofci, Dupni6ko

Postby Keyboarder » Tue Nov 21, 2006 6:55 pm

[quote="Mashadar"]Мдаа с доста прискърбие признавам че в БГ футбола се прилага от 7-8 отбора.


Повече ...
Keyboarder
 
Posts: 465
Joined: Fri Jul 28, 2006 12:41 pm
Location: r00k13s]


Return to Българския шампионат и Купа на България


Similar topics


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron